Banner

Data veilig door Safe Harbor (of niet)

De digitale snelweg is niet meer weg te denken uit ons leven. Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van het Internet om informatie te verkrijgen of te versturen. Ook ons sociale leven speelt zich steeds vaker of op webservers.

Tijdens onze online activiteiten laten wij een spoor achter van informatie voor een onschuldig doel of ter verbetering van ons surfgedrag. Toch zien wij steeds vaker in het nieuws dat onze gegevens onrechtmatig zijn gebruikt met negatieve gevolgen.

Europa probeert met regelgeving onze data te beschermen.

Safe Harbor is een programma waarmee onder andere onze overheid probeert om data veilig binnen de Europese landsgrenzen te houden en dat deze informatie alleen onder strikte voorwaarden mag worden uitgewisseld met servers buiten Europa.

Bedrijven zetten extra servers binnen Europa

Het Safe Harbor programma die dit zou moeten reguleren is op moment van schrijven, mislukt. Binnen het programma was het mogelijk om toch data op te slaan op servers bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid kreeg daarmee onbeperkt toegang tot Europese privacy gevoelige informatie aangezien de wetgeving omtrent privacy in de Verenigde Staten minimaal is.

Een Oostenrijkse student maakte bezwaar tegen opslag van zijn gegevens op Amerikaanse servers waardoor het Safe Harbor programma ongeldig werd verklaard omdat de privacy onvoldoende gewaarborgd kan worden

Bedrijven die privacy gevoelige informatie opslaan buiten Nederland kunnen dus geen gebruik maken van de Safe Harbor overeenkomst waardoor online-diensten die servers hebben buiten Europa een uitdaging hebben. Voorbeelden van bedrijven die te maken hebben met Safe Harbor zijn Facebook (meer over Facebook en Safe Harbor) en SURF (ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland)

Zonder overeenkomst zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor afscherming van gevoelige gegevens en opslag binnen de Europese grenzen. Hierdoor zal de noodzaak van processorcapaciteit en opslag in datacentra gaan groeien.

Veiligheid voorop!

Wat kan Connectica Project Force voor u betekenen?

Regelmatig voeren wij projecten uit in data-centra en ICT omgevingen. Onze medewerkers werken projectmatig aan hardware matige installaties (netwerkbekabeling, racksystemen, servers, uitvoeren van hardware upgrades) of projecten op het gebied van software/applicatie.

Meer informatie

Neem voor meer informatie of advies over dit onderwerp contact op met peter.vanleenen@connectica.nl, of bel +31 (0)88 612 5483

Data veilig door Safe Harbor (of niet)

Samenvatting

TagsICT, privacy, safe harbor, datacenter
CategorieICT, Privacy, informatie
Aanmaakdatum06 februari 2016

Meer informatie

Voor meer informatie over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met:

Peter van Leenen,
+31 (0)6 53155331 of .(JavaScript must be enabled to view this email address)